Genietend geloven, gelovend genieten

Dit artikel is eerder verschenen in de Uitdaging Krant van juli 2021

Voor Marijke Koers zijn geloven en genieten twee belangrijke elementen in haar leven. Ze schreef haar levensverhaal op, waarin ze vertelt hoe ze met God leeft. Een kwetsbaar verhaal over haar persoonlijke leven en haar werk bij De Hoop en Alpha Nederland. Is het wel vanzelfsprekend dat geloven en genieten bij elkaar horen?

 

Nooit had ze het in de planning om een boek te schrijven, maar toch begon ze haar levensverhaal op te schrijven. Wat was haar drijfveer? "Vijf jaar geleden volgde ik een training over presenteren. Tijdens die training lag de nadruk op je eigen persoonlijke verhaal. Wat maakt jouw verhaal uniek? Ja, wat was eigenlijk mijn verhaal? Die vraag bleef in mijn gedachten. Ik hield regelmatig een presentatie over De Hoop, waar ik toen werkte. Maar wat was mijn eigen boodschap? Ik ben toen mijn verhaal op papier gaan zetten en dat werd groter en groter. Ik had geen vooropgezet plan, ik was ergens begonnen en schreef maar door. Toen ik klaar was, ben ik gaan bidden. Moet dit uitgegeven worden, of is het alleen voor mijzelf en mijn kinderen? Ik heb drie uitgeverijen benaderd. Dat moet genoeg zijn, dacht ik, als God wil dat het uitgegeven wordt. Eén daarvan was Triple Boeken en die wilde het graag uitgeven. Hoewel ik dacht dat ik klaar was, begon het toen eigenlijk pas. Het was een eerlijk en open verhaal, maar het moest nog persoonlijker. Uiteindelijk ligt nu het boek gedrukt en wel hier voor me op tafel."

God in het alledaagse

Waarom is het goed als mensen jouw verhaal lezen? "Ik beschrijf mijn persoonlijke weg in het geloof. Niet als een voorbeeld van hoe het moet, maar het kan fijn zijn om bij iemand over de schouder te kijken om te zien hoe diegene het doet. Ik wil vooral laten zien hoe God in het alledaagse werkt. Hoe ik, als gewoon mens, met God leef. Niet hoogdravend, niet als iemand waar je tegenop kijkt. Ook wil ik de positieve kanten van het geloof laten zien: het maakt gelukkig en zorgt ervoor dat ik kan genieten van het leven. Omdat ik geloof kan ik genieten en ik geniet van het geloven. Die twee horen voor mij echt bij elkaar, en die twee horen echt bij mij."

 

Zoektocht

Wat betekent het geloof voor jou? “God is mijn schepper, Hij is voor mij het begin en het einde. God is door heel mijn leven verweven, ook in het alledaagse. Ik heb altijd in God geloofd, als kind was dit automatisch, maar als tiener werd het minder vanzelfsprekend. Wanneer ben je een kind van God? In mijn zoektocht en mijn twijfels heb ik wel altijd het geloof behouden, maar tijdens een bijbelstudieweekend kwam er een doorbraak. Het kwartje viel toen ik de opdracht kreeg om in Johannes 3:16 mijn eigen naam in te vullen. Zo eenvoudig is het! Vanaf toen wist ik zeker dat ik een kind van God ben. Toch blijft geloven een proces met vallen en opstaan.”

 

Dankbaarheid

En genieten heeft hier dus alles mee te maken? "Ja, zeker! Het geloof is niet alleen een ticket naar de hemel. Geloven heeft alles te maken met het leven hier op aarde. We mogen genieten van wat God geeft, we mogen genieten van het leven. Dat betekent overigens niet dat we er maar op los kunnen leven. Bij De Hoop heb ik genoeg mensen ontmoet die veel van het leven hebben gezien, maar er nou niet bepaald gelukkiger van zijn geworden. Genieten is niet dat je alles kan en mag, zoals veel mensen denken, dat biedt geen geluk. Genieten is dankbaar zijn voor wat je hebt, het is een blijdschap die van God komt."

Depressiviteit

Je schrijft over je moeder die, ondanks haar geloof, depressiviteit kent. Wat bekent dan genieten? "Zonder haar geloof zou ze nog veel dieper in de put hebben gezeten. Als het leven tegen zit, door ziekte of andere tegenslag, kun je steun hebben aan het geloof. Het is een troost om te weten dat God bij je is, dat Hij het leven leidt, ook al is het leven lastig. Het is belangrijk om te kunnen relativeren, kijk naar wat wel kan in plaats van te kijken naar wat tegen zit. Genieten kan soms ook in moeilijke momenten. Kijk naar Paulus en Silas in de gevangenis, hoe ze daar zingen. Ook in moeilijke omstandigheden kan God vreugde geven."


Gezonde keuzes

"Ook ik heb me jaren minder goed gevoeld door pittige zwangerschappen en ziekte. Ik had weinig energie en dan ligt het genieten er echt niet bovenop. Ik heb ontdekt dat ziel, lichaam en geest een eenheid zijn, ze hebben invloed op elkaar. Een gezond lichaam geeft veel meer geestelijke energie. Nu hebben we zeker niet altijd invloed op onze gezondheid, maar we kunnen wel gezonde keuzes maken. In die tijd organiseerde ik wandeltochten voor vrouwen, maar ik kon het zelf niet opbrengen om mee te gaan wandelen. Op een gegeven moment heb ik de keuze gemaakt om van de bank af te komen en te gaan wandelen en later zelfs te gaan hardlopen. Dat heeft me veel goeds gebracht. Het gaf me energie en ik ben veel beter in mijn vel gaan zitten."


Getuigenis

Wat is je missie in alles wat je doet? "Mijn grootste verlangen is dat veel meer mensen God leren kennen. Daarom ben ik bij Alpha Nederland gaan werken. Ik ben zelf niet zo goed in evangeliseren, maar vind het wel belangrijk dat mensen verteld wordt wie God is. Ik werk daar achter de schermen aan mee. Ook vind ik het belangrijk dat er meer eenheid onder christenen is. We kunnen meer van elkaar leren als we niet focussen op de verschillen maar op wat we gemeenschappelijk hebben. Dan zal er meer een getuigenis van ons als kerk uitgaan. We moeten niet teveel in hokjes zitten. We zijn, los van onze denominatie, in de eerste plaats christen, volgelingen van Jezus!"

Dit artikel is eerder verschenen in de Uitdaging Krant van juli 2021